Restauracje

SYPKA MĄKA I MASŁO – trochę po włosku, trochę po polsku

Kuchnia włoska jest moja ulubioną kuchnią. Makarony i pizze mogłabym jeść codziennie jako każdy posiłek w ciągu dnia, nawet na śniadanie! Dlatego, jak tylko dociera do mnie informacja, że gdzieś dają jeść choć trochę po włosku to pędzę, biegnę, lecę. I tak trafiłam do lokalu o nazwie Sypka mąka i masło, kiedy tylko mignęły mi w sieci newsy związane z otwarciem tego miejsca. 

IMG-6652

Sypka mąka i masło to ciekawa restauracja usytuowana na jednym z żoliborskich osiedli. Wnętrze jest bardzo przyjemne, industrialne, ale z taką nieoczywistą domieszką nowoczesności i elementami retro. Mimo to całość jest klimatyczna i przyjemna, można się tam poczuć jak w domu. Doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy też romantyczną kolację.

To, co mnie pozytywnie zaskoczyło, to „promocyjny rozkład tygodnia”. Od wtorku do niedzieli możemy skorzystać, albo z jakiejś promocji, albo zjeść coś czego nie ma w stałym menu – tak jest na przykład w weekend. Weekendowy specjał jest niestety tylko w opcji mięsnej, ale nie szkodzi, ponieważ w menu jest całkiem sporo opcji wegetariańskich, dlatego bez problemu znalazłam coś dla siebie.

Na początek wjechała zupa z magicznym składnikiem: KREM Z POMIDORÓW San Marzano z mozzarellą i grzanką (12 zł). Opis dania iście włoski, a smak.. polski! Zupa smakuje jak domowa, jak taka od babci, tyle że w formie kremu. Ktoś odwalił tu kawał dobrej roboty! Szacuneczek 😀

IMG-6810

Entuzjazm ostygł kiedy podano makaron z ostrą papryką, czosnkiem, nacią, masłem i żółtkiem. Danie nazywa się BOCIANIE GNIAZDO (28 zł) i w sumie chyba też tak trochę wygląda. Czytając z jakich składników się składa wydawać by się mogło, że będzie proste i aromatyczne. Było tylko proste. Nabrało charakteru dopiero po dodaniu przeze mnie oliwy i pieprzu. Uważam, że jest w karcie zbędne, menu jest i tak już rozbudowane do granic możliwości, że chyba nikt by nie ucierpiał, gdyby go nie podawano.

IMG-6811

Przy innej okazji zamówiłam WEGE SMEGE (29 zł) i to był strzał w dziesiątkę! Od tamtej pory nie zamawiam nic innego, mimo że knajpa oferuje jeszcze tyle innych dań dla wegetarian, to tym kupili mnie całkowicie. Jest to jajeczny makaron z pietruszkowym pesto, pieczonym kalafiorem, cukinią i marchewką, prażonymi orzechami laskowymi i owczym serem. Pisząc o makaronach warto dodać, że te wykorzystywane przez restaurację Sypka mąka i masło są makaronami posiadającymi europejski certyfikat „Chroniona Nazwa Pochodzenia”.

IMG-6656

Tak samo jest z sosem, znajdującym się na pizzy. Jest robiony z pomidorów, które również posiadają ten certyfikat. Pizza jest cienka, chrupiąca i można ją zamówić w dwóch rozmiarach: 30 i 40 cm. Ja najczęściej wybieram zwykłą, nieprzekombinowaną margheritę (tu nazywa się MAŁGORZATA – 22/27 zł). Naprawdę bardzo smaczna.

IMG-6657

Skusiłam się też na deser, choć ledwo udało mi się go pokonać. Dania są, jak dla mnie, spore i sycące, dlatego też zjedzenie kawałka ciasta, które też jest całkiem okazałych rozmiarów nie było łatwe, ale jakże przyjemne. TARTA MASCARPONE (17 zł) z syropem klonowym i prażonymi orzechami piniowymi to piękne zwieńczenie smakowitej uczty. Nie zapomnijcie zamówić 😛

IMG-6956-2

Ogólnie obie wizyty były bardzo udane. Wiem też, że jeszcze nie raz wrócę do tego lokalu, co i Wam gorąco polecam – szczególnie w sobotni wieczór żeby posiedzieć przy muzyce granej na żywo. Stosunek jakości i wielkości porcji do ceny jak najbardziej na plus. 

Do zobaczenia na Rydygiera 13! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *